Texels Kookboek - Speculaascake

Ingrediënten
200 gr bloem 200 gr bruine basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker 200 gr boter
3 eieren 1 el Amaretto ½ zakje bakpoeder 15 gr speculaaskruiden
25 gr amandelschaafsel paneermeel

Hulpmiddelen
cakevorm
(2 liter)
beslagkom mixer oven

Voorbereiding

Voor de cake gebruik je een vorm met een inhoud van 2 liter.
De boter en eieren moeten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160ºC.

Bereiding

Vet de cakevorm in met boter en bestrooi hem licht met paneermeel. Vermeng de bloem, de bakpoeder en de speculaaskruiden.

Snijd de boter in blokjes. Mix de boter, de basterdsuiker en de vanillesuiker. Voeg tijdens het mixen een voor een de eieren toe. Voeg het volgende pas toe als het voorgaande goed is opgenomen. Blijf dit mengsel enkele minuten mixen en schep vervolgens tijdens het mixen lepel voor lepel het bloemmengsel er bij.

Giet het cakebeslag in de vorm en strijk het glad. Strooi het amandelschaafsel er over en druk het licht aan. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de cake in 70 minuten gaar. Controleer dit door een breinaald in de cake te steken. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.

Serveertip

* Leuk met Sinterklaas

Eet smakelijk !!